понедељак, 21. март 2011.

Trieste spritz kon aperol

Severna Italija jeste poznata po svojim vinskim regijama, dobrom vinu i vinskim cestama baš u regiji Friuli. Međutim, kada smo nedavno moj momak Borut i ja posetili Trst, šetnjom kroz grad i obilaskom znamenitosti, najmanje što sam očekivala jeste da ćemo u sred grada probati jedan izuzetno dobar koktel na bazi vina. 
Zapravo, jednom takvom šetnjom kroz centar grada smo primetili da u baštama veliki broj ljudi pije isto piće. Visoke čaše, rosé boja, natočeno do polovine....i eto, ajde da probamo i mi.   :)


Naručivanje Špric kon aperola u Trstu ne bi trebao da bude problem. Jednostavno konobaru uperite prst prema piću na jednom od susednih stolova i stvar je rešena, međutim, mi smo se ipak predhodno informisali makar o nazivu ovog pića   ;)
Spravlja se kombinacijom 3 stvari: penušavog vina Proseko, mineralne vode i Aperola. Aperol je sličan kampariju, ali nešto blaži. 

  




Čarobni napitak dobijen ovom mešavinom zaista privlači veliki broj ljudi, kako domaćina tako i turista. Ukoliko biste pokušali sami da ga napravite, poslužite se sledećim receptom:

U veću čašu za belo vino sipati 1 dcl belog penušavog vina (Prosecco), dodati 0,03 aperola i nešto mineralne vode (oko 1 dcl, ili po vašem ukusu eksperimentišite). Na sve to dodate 3 kocke leda (ili više) i jednu krišku crvene pomorandže. Neki dodaju i maslinku, ali predpostavljam da je sa crvenom narandžicom bolji predlog. 

Kad sam već pomenula vino Prosecco, moram da dodam da je reč o penušavom vinu koje direktno konkuriše šampanjcu. Šampanjac i Proseko razlikuje samo geografija. Ono što je Šampanjac za Francusku - to je Proseko za Italiju i Kava za Španiju. Može se čak reći da su ova tri vina ista. Sadrže mehuriće i proizvode se od belog vina. Prosecco, kao i famozni koktel, potiče iz italijanske vinske regije Veneto (Venecija). Karakteriše ga blagi voćni ukus. Dok se kod šampanjca drugi proces vrenje odvija u samoj flaši, kod Prosecco-a se drugi proces vrenja odvija u većim čeličnim posudama. Savetuje se da se konzumira u naredne dve godine od momenta proizvodnje, jer se u ovom vinu dešava da vremenom gubi mehuriće. 
U Italiji se konzumira u svim prilikama, dok se u većini drugih zemalja koristi kao aperitiv. Osim špric kon aperola, koristi se i za spravljanje drugih koktela. 

Dakle...ukoliko se uputite ka Italiji, ili dočarate ukus Italije kod svoje kuće, pokušajte sa ovim koktelom. Sigurna sam da će se dopasti i onim izbirljivijim konzumentima   :)))





6 коментара:

  1. Živeli!

    U Furlaniji smo dakle pili špricer od prošeka s dodatkom aperola... jako ukusno - i pre svega: JAKO PRIVLAČNE BOJE!

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se :) nego, vidi,vidi....odakle su slovenci preuzeli termine fant, punca, čebula i raca? Baš iz Furlanskog jezika ;) zamisli!

    ОдговориИзбриши
  3. Juce sam bas pio ovaj koktel. Prelep je. Prosto osvezava i ima blago gorku notu.

    ОдговориИзбриши
  4. Hey Jellen....pravio si ga sam ili si posetio Trst? :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pre 3 god sam ga prvi put probala u Italiji, potom i u Austriji gde se bas loze na Aperol, i cudi me da ga ne mogu naci ovde... ili ne znam gde da ga trazim... Ali je stvarno wow

    ОдговориИзбриши
  6. @macana: probaj sa receptom koji sam napisala :) ukoliko saznam gde ga služe kod nas - javiću ti ... jer ga ni ja nisam kod nas primetila :(

    ОдговориИзбриши