среда, 23. март 2011.

Svečinski praznik pomladi

U subotu, 19. 03. 2011. u mestu Svečina (opština Zgornja Kungota) u blizini Maribora, praznovao se dan koji pozdravlja doček proleća. Zapravo, to je bio vinski dan. Ako bi trebala sa nečim da ga uporedim, to bi kod nas u Sremskim Karlovcima bio grožđenbal, uz nekoliko razlika. Grožđenbal na jednom mestu okupi vinogradare i vinare (najčešće) sremskog područja, gde se oni izlažu na pojedinačnim štandovima. U Svečini je manifestacija koncipirana tako, da se krećete od jednog do drugog vinara u samom mestu, obilazeći njihove vinoteke, vinske podrume, ali i same vinograde, pa tamo na licu mesta degustirate njihova vina, uz zakusku "s' nogu". U okviru dana pomladi bila je otvorena mogućnost da obiđete 20 vinskih kuća. Manifestacija je trajala od 10 do 19 časova. Zbog vremenskog ograničenja koje smo mi imali, nismo bili u mogućnosti obići baš svakog vinara, jer smo kasno pristupili na start.
Da ne bih za svakog vinara ponaosob iznosila impresije (koje su izuzetno pozitivne :) ), kroz fotografije se nadam da ću dočarati makar delić te manifestacije. 




































Na linku http://www.svecina.com/html/praznik.php  su predstavljeni vinari ovog rejona, gde se možete informisati o njihovim vinima. Lično su mi se izuzetno dopali, pa moram i da ih pohvalim Muskat Otonel, vinarije Šerbinek, Sauvignon vinarije Elšnik i definitivno Modri Pinot vinarije Gaube. Njihov Modri Pinot sa mirisom  pržene kafe i blagom voćnom aromom na šljivu, šta da kažem...izvanredan! 



Нема коментара:

Постави коментар