четвртак, 17. март 2011.

Vina iz Olimja

U ovom blogu, nije bilo neke veće priče o vinima Slovenije, a sada kada sam već odlučila da napišem reč-dve o njima, moraću da krenem direktno od poslednje dve vrste, koje sam juče probala.
Naime, jučerašnja poseta mestu Olimije, u blizini Hrvatske granice je bilo toliko puno pozitivnih utisaka, da me još uvek drži   :)

Pre svega, moram da naglasim, da koliko sam već puta gostovala u Sloveniji, za ovo malo mesto još do pre neki dan nisam ni čula.Nalazi se jako blizu Hrvatske granice, uz reklu Sota, opština Podčetrtek.






Za uvod, moram prvo ukratko da opišem imresije iz ovog mesta. Znate li onaj osećaj  kada se uputite u drugu zemlju, pa obiđete glavne najpoznatije lokacije, najčešće gradove, pa nakon takvog obilaska kao da nedostaje još nešto sitno što biste voleli da vidite i što će dati onaj pun utisak vaše putašestvije? Onda pokušate sami da "iznjuškate" šta bi još moglo biti zanimljivo, gde biste videli i/ili probali nešto novo; pokušate da nađete restoran uz vodu sa pristojnom ponudom i tako u krug, ali ukoliko se tako nešto ne ponudi, jednostavno se zadovoljite onim što je na raspolaganju. Kao što bi rekao jedan od stručnjaka za razvoj turizma Slovenije- to Vam je kao kada odete na skijanje i onda osim tog hotela i planine na kojoj ste se ne nudi ništa drugo, pa ni sami ne znate kuda biste. 
Dakle....Olimje je upravo takvo jedno mesto, koje ima da ponudi nekoliko tako zanimljivih stvari na jednom mestu. Turističko mesto. Rekla bih da sve što se nudi jeste znamenito. Na primer, jedna od najstarijih sačuvanih apoteka u Evropi, botanička bašta sa preko 160 vrsta lekovitog bilja, čokoladnica, kompleks samostana sa crkvom i dvorcem, domaća proizvodnja piva, golf tereni, uzgoj srna i jelena, kao i nezaobilazne terme Olimje.  Ovo sada se ne može ni nazvati kao reklama ovakvog mesta, jer je definitivno moja preporuka da imate u vidu da makar jedan deo vremena odvojite za ovo mesto ukoliko se uputite u Sloveniju.





Svakako da je ovo područje ponosno na svoje vinograde i vinogradare, sa akcentom na enologe koji brinu o sopstvenim vrstama vina i najzad ekološkim vinima. Tu su i ekološki voćnjaci, ali i netaknuta priroda. Uz dobro vino se podrazumeva i dobra isključivo domaća kuhinja. U restoranu koji u svom kompleksu sadrži sopstveni vinograd, ekološki voćnjak, golf teren, apartmane za goste namernike, ali i konferencijski prostor smo imali izuzetan ručak uz vino na jednako visokom nivou.

Restoran "Amon"





Uz ručak koji smo imali, pristajalo je neko belo vino. Izbor je pao na njihovo domaće vino Virštajnčan. Pre svega moram da kažem da je ovo vino izvrsno, postoje reči kojima se može opisati, ali ukus se ipak ne može dočarati, jednostavno se mora probati. Napravljeno je kao mešavina sorti sauvignon, chardonnay, italijanski rizling, rizling rajnski i domaće autohtone sorte grožđa  rizmanec (rumeni muškat)*.  Boja je sjajno žuto-zelena, dok se u mirisu mogu osetiti pojedinačni mirisi pomenutih sorti od kojih se sastoji. Izražena harmonija kiselina i šećera, ukus je kompleksan i može se reći da je vino izražene punoće.      

    
Ovo vino je dobilo ime po istoimenom mestu koje se takođe nalazi u opštini Podčetrtek (nemački- "vier Stein"). Tipičan vinogradarski rejon. U njemu se nalazi i 120 godina star čokot vinove loze. Moram pomenuti da sva njihova vina potiču iz  Šmarsko-Virštanjske vinorodne pokrajine. Osim pomenutog, sva vina nose boju, ukus i arome najboljih štajerskih belih ali i crvenih vina.



* - žuti muskat

Нема коментара:

Постави коментар