петак, 18. март 2011.

Modra Frankinja - Olimje

Sobzirom da sam u predhodnom post-u pisala o mestu Olimje i o jednoj vrsti vina koje sam tamo probala, odlučila sam da napišem poseban post za drugo vino iz ovog mesta.
Reč je o vrsti vina Frankovka, odnosno Modra Frankinja, kako je domaćini zovu. Poreklo ove sorte vinove loze se vezuje za Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i/ili za Nemačku, pa se na izvestan način može reći da je ovo i autohtona slovenačka sorta. Kako se Olimje nalazi u vinorodnom delu Posavje, u kom su najbolji uslovi za gajenje frankovke, vino je bilo očekivanog kvaliteta. 






Boja vina je plavo-crveno, sa blagim ljubičastim odsjajem, nešto tamnije, zatvorenije boje. Miris vina asocira na voće, naročito na jagodaste voćne vrste, tipa borovnice i maline. Ukus vina je pun, sa uravnoteženim odnosom kiselina i šećera.
U posavju je Modra Frankinja vodeća sorta za crvena vina. Klimatski uslovi veoma utiču na kvalitet ove sorte, te Posavje po klimatu nudi odlične uslove za gajenje ovog kultivara.





Idealna zrelost se dostiže nakon 5 do 6 godina odležavanja. Vino ima oko 12 vol.% alkohola, prijatnu svežinu, koja se i sa starenjem dugo zadržava. Ovu sortu vinove loze odlikuje i velika količina antioksidanata koji se nalaze ispod pokožice ploda, u prvom redu resveratrola, koji snižava holesterol kod ljudi. Istovremeno, sprečava nastajanje kancerogenih oboljenja, te se vino ove sorte može i preporučiti za konzumaciju u određenoj količini. Ta količina ne bi trebala da prelazi 1 dcl čistog vina dnevno. 



U slovenačkoj narodnoj kuhinji se najčešće služi uz divljač i suhomesnate proizvode, kao i druga "crvena" mesa. 

 Iznad svega, moram da pohvalim kompletno osoblje restorana Amon, koje je bilo izuzetno ljubazno, sa odličnom domaćom kuhinjom, prijatnom atmosferom i izvanrednim domaćim vinom  :) 


 Dakle, ljubitelji dobre kuhinje, ali i dobrog vina i prijatnog okruženja, ukoliko Vas put nanese do Slovenije, nećete se pokajati ukoliko se uputite do mesta Olimje, opštine Podčetrtek!








2 коментара:

  1. A samo kao zanimljivost... za vino zvano Cviček koristi se modra frankinja koja se meša s razlićitim belim vinima. Možda bi bilo zanimljivo na Viniferamundi pročitati nešto malo i o tome vinu/piću.

    ОдговориИзбриши
  2. Svakako. Cviček to i zaslužuje :) samo da sačeka red, jer pre njega treba da se napišu još po neki post-ovi ;)

    ОдговориИзбриши