уторак, 15. фебруар 2011.

Čarolija imena Vinjak!

Negde, tek tako usput, rodilo se pitanje, šta je to Vinjak? Jel to piće koje se naziva drugim imenom, ali istog sadržaja kao neko već viđeno piće van naše zemlje, ili je stvarno piće za sebe, koristimo ga u grogu, pa se stvara zbrka ako bismo recept dali nekome preko granice za neko šarmantno kuvano vino i mic po mic... ajde da na najjednostavniji način predstavimo njegovo veličanstvo-vinjak!  ;)

...da, definitivno spada u rakije od vina :)  U najkraćem: Šta je Francuzu konjak-to je nama vinjak. Rešeno!



Osim tog najkraćeg objašnjenja, vinjak se osnovno proizvodi destilacijom vina, kupažom nekoliko sorti  i odležavanjem vinskog destilata u hrastovim buradima. Postoji oko 400 vrsta hrasta u svetu, od čega je samo oko 20 adekvatno za proizvodnju buradi, s'toga nije svejedno ni u kakvom hrastovom buretu će destilat odležati. Postoje i određene arome i dodaci koji se unose u ovo piće, ali je specifikacija različita od proizvođača do proizvođača.
To što se direktno može poistovetiti sa Francuskim konjakom, ne znači da se to isto može učiniti sa Grčkom metaksom, koja je ipak desertno piće i koja najpribližnije spada u vermute.
Sama destilacija vina kod jednog našeg (među najvećim) proizvođača se odvija preko kontinuirane frakcione destilerije, kapaciteta oko 5000 litara vina na čas. Sam proces starenja, kao i ostalih procesa do finalizacije mi nisu poznati, ali se zna da je vinjak 8 godina star izuzetnog ukusa, ali i da ga je sve manje na našem tržištu.
Pomenuti vinjak, a popularan i kao "vinjak 8" je svojevremeno sa naših prostora rađen direktno za Francuze i to u godinama 2006, 2007 i 2008, kom su sami francuzi dali poređenje sa višom klasom nekih francuskih konjaka.
Sadržaj alkohola u vinjaku iznosi  40%

Što se tiče konzumiranja vinjaka, on se služi u čašama kruškastog oblika. Sadržaj treba da bude 3-4 puta manji u odnosu na ukupnu zapreminu čaše. Drška čaše se nalazi između srednjeg i domalog prsta u unutrašnjem delu šake, tako da sama čaša leži na dlanu šake. Na taj način se piće greje, oslobađa se alkohol i do punog izražaja dolaze miris i aroma ( o tome je bilo reči u post-u o dogustaciji vina).

2 коментара:

  1. Odlican clanak, i onaj za case posebno jer sam uvek zeleo da naucim!
    Pisi jos, pratim! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Dopada ti se? Šališ se? A ja se sve premišljala, dal' da objavim, ili da, jelte, batalim :S
    Hvala Vaso!!!! :))))

    ОдговориИзбриши