недеља, 27. фебруар 2011.

Etikete

Vinska etiketa na sebi treba da sadrži informacije koje će kupcu delimično ukazati o kakvom se vinu radi, a i ujedno pomoći pri izboru vina. Na flašama se često nalaze dve etikete. Prednja ukazuje o kojoj se vrsti vina radi, dok zadnja uglavnom sadrži nešto više informacija. Ono što će na tim nalepnicama sa poleđine biti navedeno, često zavisi od zemlje do zemlje. Nekada se dodaje i treća etiketa, koja se zna nalaziti okačena na samom grlu flaše, koja nudi nešto šire informacije o određenom vinu.


Ono što bi trebalo da se nalazi na etiketama su:
Naziv vina ili proizvođača - to može da bude  zaštićen naziv vina, ime sorte grožđa od kojeg je vino dobijeno, vinski region i/ili naziv vinarije
Vinski region ili apelacija - zemlja ili region u kojem se uzgaja grožđe od kojeg se pravi vino. U većini zemalja su vinski regioni ili apelacije definisani zakonom, a vina napravljena u ovim regionima imaju posebnu oznaku na etiketi
Vintage ili godina berbe - je godina u kojoj se grožđe bere, a ne godina u kojoj se vino flašira (neka vina se mogu flaširati par godina kasnije).U mnogim zemljama je propisano zakonom da  najmanje  85 % vina bude iz iste godine berbe, do  15% se može mešati sa grožđem iz drugih godina.
Sorta grožđa – ukazuje na određenu vrstu grožđa  od koje je vino napravljeno
Reserve- ukazuje na vino koje je odležalo par godina pre nego što se našlo u prodaji
Barrique –ukazuje na vina koja su odležala u specijalnim buradima od hrastovine

Sve druge informacije variraju u zavisnosti od zakona određene zemlje. Nemačka vina,na primer imaju oznaku "Amptliche Prüfungs Nummer (AP Number)",serijski broj koji dobijaju tokom zvaničnog testiranja. Francuska vina mogu imati oznaku neke od tradicionalnih klasifikacija(  “Grand Cru" ili  "Premier Cru" na  Burgundy vinima).

Vinske etikete takođe sadrže sitno štampanu približnu količinu alkohola, veličina flaše ili količinu vina u flaši, merena u mililitrima mora se nalaziti na prednjoj etiketi flaše.


dizajnirao Peter Gregson za vinariju "Fruškogorski vinogradi"

Osim uobičajenih...evo nekoliko stvarno zanimljivih etiketa   :)











A može da Vam se dopadne i sledeća ambalaža...pa tek onda i etiketa    ;)


Svakako...vina iz ovakve ambalaže nikako ne savetujem, ma koliko zanimljivo, praktično, pristupačno ili kako god delovalo!

Нема коментара:

Постави коментар