среда, 23. фебруар 2011.

Vino i hrana....Hrana i vino

Pri kombinaciji hrane i vina, šta Vam pre padne na pamet? Koje vino popiti uz određenu hranu ili obrnuto? Da li se vino pije i uz poslastice, ili ne? Postoje određena pravila kakvu hranu sa kojom vrstom vina kombinovati, mada ... to ne treba da bude samo pravilo radi kurtoazije, već i zbog samog ukusa u kombinaciji hrane i pića.
Recimo, neke od masnijih riba ne idu u kombinaciji sa većinom crvenih vina koja sadrže veću količinu taninskih materija, pa se dobija težak "metalni" ukus. Svakako, nije ideja odgovoriti konzumente od ove kombinacije, ali svakako jeste savet za one koji žele da usklade "težinu" hrane i vina.

Ok, osnovna podela, koju svi poznajemo jeste bela mesa sa belim vinima, crvena mesa sa crvenim vinima 
:-)
Mislim da to nije od velike pomoći vegetarijancima   ;-)

Ok....za bela vina se može reći da idu u kombinaciji sa slabo masnijim ribama, kao što su skuša, smuđ, štuka itd., a osim toga, idu u kombinaciji sa laganom hranom, povrćem i namirnicama koje u sebi sadrže puter.



Što se tiče sireva, bela vina se slažu uz masnije, kremastije sireve, dok crvena vina su odlična kombinacija uz tvrde sireve.



Kod deserta važi pravilo, da uz njih su desertna vina dobra kombinacija, ali voditi računa o balansu   :)



Slana i začinjena jela mogu da utiču na prikrivanje tanina u vinu, što nije ideja ukoliko konzumirate vino sa izraženim taninima. Uz takav izbor jela treba birati sveža bela vina, vina sa naglašenim kiselinama ili sveža voćna crvena vina.

Kod povrća postoji specifičnost. Kao što sam negde gore i pomenula, uz povrća treba birati sveža bela vina, međutim, ukoliko je povrće pečeno, onda je izbor na crvenim vinima.

Kod testenina, reper za izbor vina treba da bude preliv, odnosno sos, koji se koristi kod testenine. Recimo, jak preliv od paradajza je kombinacija sa jakim crvenim vinom. Kod lazanja sa mesom, izbor može da bude Merlot, Vranac, Frankovka....dok kod špageta sa prelivom u kojoj su i morski plodovi, izbor pada na sveže, lakše belo vino.



Ako hranu kombinujete uz vino, evo tek nekoliko predloga:
Sauvignon beli: morski plodovi, kozji sir, salate, povrće (osim pečuraka), pržena riba, oštri sosovi.
Šardone: gotovo svaka vrsta ribe osim one najmasnije, od ostriga do raskošno začinjenih ribljih specijaliteta, masni sirevi.
Pinot beli i sivi: riba, testo s povrćem, fiš ili čorba od riba, rižoto, testo s kremastim sosovima, piletina.
Kaberne sovinjon i Merlot: crvena mesa, kobasice, meso i povrće s roštilja, meso od divljači.
Pinot crni: losos, tuna, pečurke, svinjetina, patka, prepelica, sve od pasulja i posebno s crnim burgundcem, jarebica.






Nagašavam, sve ovo su predlozi za kombinaciju hrane i pića. Kako o ukusima ne vredi raspravljati, tako se ovi predlozi neće nametati, ali se nadam da će makar neki od njih pomoći pri Vašem izboru.


Нема коментара:

Постави коментар