понедељак, 28. фебруар 2011.

mamurluk, ovaj....mda...


Kažu da je nakon vina, mnogo lakši mamurluk, nego od drugih alkoholnih pića. Neizbežno da je mamurluk gadna stvar nakon alkohola, ali on se može prevazići uz par "domaćih" recepata, kao što su: sok od paradajza ili limuna; 2 kašičice meda rastvorene u hladnoj vodi; sveža šargarepa....ili čaša hladnog jogurta. Ok, moj drug Dragan tvrdi da treba konzumirati majonez ukoliko preterate sa alkoholom, jer majonez vezuje alkohol, pa ćete se u startu osećati manje nacugano, pre nego što stignete do stanja mamurluka    :))))



Bilo kako bilo, u vinu se prvenstvo uživa. Ukoliko preterate i dočeka Vas jutarnji mamurluk, to je direktan pokazatelj da treba da promenite vino, jer je sadržalo previše sumpor-dioksida. Zapravo, u vinima se nalaze izvesna enološka sredstva u obliku sumpor-dikosida, a uloga ovog gasa je da štiti vino od oksidacije i mikrobiološkog kvara. Vinu se može dodati kao gasoviti sumporvodonik, kao rastvor sumporaste kiseline, a najčešće se dodaje kao rastvor vinobrana. Sumpordioksid se vezuje za hemoglobin u krvi i to jačom vezom nego kiseonik. Time u mozak ne dolazi dovoljno kiseonika i on nam „šalje“ signal kroz glavobolju.


Нема коментара:

Постави коментар