субота, 5. фебруар 2011.

Rejonizacija vinogradarskih područja Vojvodine

Šta je to rejonizacija vinogradarskih područja?
Pod vinogradarskim područjima podrazumevaju se rejoni, podrejoni i vinogorja.
Vinogradarski  rejon predstavlja jedno šire geografsko područje koje karakterišu slične klimatske, zemljišne i ostale karakteristike, koje su neophodan preduslov za uspešno gajenje vinove loze.

Vinogradarski podrejon je deo vinogradarskog rejona i predstavlja uže geografsko područje u kom se pojedini zemljišni, klimatski i/ili drugi uslovi razlikuju do te mere, da mogu dovesti do većih razlika u kvalitetu i prinosu grožđa i vina.
Vinogorje je još manja jedinica u odnosu na podrejon i ono čini jedinstvenu vinogradarsku celinu. Vinogorje sadrži ujednačene uslove za gajenje vinove loze. 

Jedinica teritorijalne mere vinogradarskih područja, koja je najmanja u odnosu na pomenute tri, jeste Potes, na kom su ujednačeni svi oni (pomenuti) elementi koji su neophodni za gajenje vinove loze i dobijanje vina.

Rejonizacija u Vojvodini je izvedena na sledeći način:
 I   SREMSKI REJON; bez podrejona, sadrži Fruškogorsko vinogorje
 II  BANATSKI REJON-obuhvata 2 podrejona
     - Južnobanatski - sa svoja 3 vinogorja:
      a) vršačko
      b) belocrkvansko i
      c) vinogorje Deliblatske peščare

     - Severnobanatski - sa banatsko-potiskim vinogorjem
III  REJON SUBOTIČKO HORGOŠKE PEŠČARE - obuhvata 2 vinogorja:
     a) Palićko vinogorje
     b) Horgoško vinogorje

Нема коментара:

Постави коментар