- U Nemačkoj, u muzeju Speyer, postoji boca vina koja je stara 1600 godina
- U srednjem veku, vino se koristilo i kao novac
- Egipćani su vino smatrali darom boga Ozirisa
- Šampanjac je najbolji između svoje 4-e i 10-e godine starosti
- U svoje vreme, vino je često bilo propisivano kao lek za bronhitis i grip
- Šampanjac je izmislio slepi fratar po imenu Dom Perinjon u XVII veku, u Francuskoj oblasti Šampanja i samo se penušava vina iz ovog vinogorja mogu nazvati imenom Šampanjac. Sva ostala penušava vina, nisu ništa više od samog imena koje nose :)
- Frazu "in vino veritas" prvu je izustio Plinije stariji, koji je poginuo prilikom erupcije Vezuva, koja je uništila Herkulanum i Pompeju
- Na nekim mestima se i dan danas, a bilo je karakteristika prošlih vremena, da se na krajevima vinograda sade ruže, jer su bile prvi pokazatelji prisutnosti buđi, parazita i bolesti.
- U američkoj državi Juta, prilikom degustacije, vino se ne sme progutati.
- Vino ima skoro isti broj kalorija, kao i sok od grožđa u istoj količini
- Kod prvih proizvođača šampanjca, mehurići su se smatrali nepoželjnim defektom, koji je neophodno ukloniti
- Prosečan broj zrna grožđa koji je potreban da bi se dobila jedna boca vina je 600
- U srednjem veku, vino se koristilo i kao novac
- Egipćani su vino smatrali darom boga Ozirisa
- Šampanjac je najbolji između svoje 4-e i 10-e godine starosti
- U svoje vreme, vino je često bilo propisivano kao lek za bronhitis i grip
- Šampanjac je izmislio slepi fratar po imenu Dom Perinjon u XVII veku, u Francuskoj oblasti Šampanja i samo se penušava vina iz ovog vinogorja mogu nazvati imenom Šampanjac. Sva ostala penušava vina, nisu ništa više od samog imena koje nose :)
- Frazu "in vino veritas" prvu je izustio Plinije stariji, koji je poginuo prilikom erupcije Vezuva, koja je uništila Herkulanum i Pompeju
- Na nekim mestima se i dan danas, a bilo je karakteristika prošlih vremena, da se na krajevima vinograda sade ruže, jer su bile prvi pokazatelji prisutnosti buđi, parazita i bolesti.
- U američkoj državi Juta, prilikom degustacije, vino se ne sme progutati.
- Vino ima skoro isti broj kalorija, kao i sok od grožđa u istoj količini
- Kod prvih proizvođača šampanjca, mehurići su se smatrali nepoželjnim defektom, koji je neophodno ukloniti
- Prosečan broj zrna grožđa koji je potreban da bi se dobila jedna boca vina je 600
Нема коментара:
Постави коментар