понедељак, 7. фебруар 2011.

Čaše za vino

U predhodnom post-u sam pomenula da je za degustaciju vina, za vizuelnu ocenu neophodno koristiti adekvatne čaše.
Za dobro vino, osnovni preduslov jeste kvalitetno grožđe. Ono što je bitno za degustaciju jeste da su čaše prozirne, bez šara i/ili gravura. Međutim, u zavisnosti koju vrstu vina konzumiramo, postoje i određena pravila iz kakvih čaša ga pijemo. 
Otvoren vrh čaše otvara i miris, dok sužen vrh čaše sugeriše na usmeren miris vina. Visina drške čaše je povezana sa toplotom koju dlan prenosi na vino, te se na taj način odvija i razvija širenje mirisa i ukusa vina.

Osnovna podela vinskih čaša:

čaša za bela vina
Za bela vina, koriste se čaše koje su oblika lale, ili ti tulipana, jelte?! (primetila sam da skoro svi u regionu kažu tulipan, za ono što mi nazivamo lalom  ;) ). Srednje su zapremine i imaju dužu visinu drške.


čaša za roseé vina

Za Roseé vina (i druga svečana) za posluženje se koriste čaše sa proširenim obodom, oblika, takođe, lale.



za crvena vina
Za ovakvu vrstu vina, po pravilu se koriste nešto veće čaše, kraće drške i šireg oblika, koji već gubi oblik lale   ;)

za penušava vina
Kod penušavih vina, čaše su izdužene, sa dužom drškom i sužene pri vrhu. Za šampanjac-pravi izbor.
Ukoliko je reč o specijalnim vinima, a pod njima se smatraju likerska, desertna i aromatizovana, onda je izbor nešto drugačiji.


Postavila sam ih jednu pored druge, kako bi se mogao uporediti oblik, visina i širina čaše.

Uz vino se poslužuje i voda, pa je neophodna i posebna čaša za nju.

čaša za vodu
Nešto je uža u odnosu na čaše za bela vina, sa približno istom dužinom drške.

Kada je reč o držanju čaše, ona se po pravilu prihvata za dršku, nikako za onaj deo u koji se sipa vino. Ako pijemo bela vina, dršku prihvatamo za srednji deo, dok je kod crvenih vina slučaj da se na čašku oslanja deo vašeg dlana. Razlog je taj da se prilikom degustacija crvenih vina, ona i greju, dok to nije slučaj kod belih vina. Grejanjem čaše, oslobađa se alkohol iz vina, a ujedno je jači intenzitet mirisa.

Jedan od kvalitetnijih proizvođača vinskih (i drugonamenskih) čaša, jeste austrijski "Riedel". Ukoliko vas zanima šta sve oni nude, pogledajte na strani  www.riedel.com


:-*

Нема коментара:

Постави коментар