среда, 2. март 2011.

Tokajac (Tokaji Aszú) :)

Mađarska slatka vina "Tokajci" su prvi podlegli kontroli porekla i to još 1730 godine. Tadašnji vinogradi su klasifikovani u 3 kategorije, zavisno od kvaliteta zemljišta, izloženosti suncu i mogućnosti da stvore Botrytis cinerea (siva trulež grožđa, dešava se u cvetanju ili pred cvetanje, kada čitav budući grozd od zdravog pređe u potpuno siv ili tamno smeđ, usled delovanja izvesnih gljiva).


Ovo slatko mađarsko vino se dobija kupažom 4 različite sorte grožđa i to: furmint, muskat lunel, orémus i hárslevel.  (imena sorti grožđa se pišu malim slovom, a ukoliko je vino proizvedeno od samo jedne sorte i nosi naziv po sorti od koje je dobijeno, onda se ime tog vina piše velikim slovom....dakle, nisam slučajno napisala imena sorata malim slovima)    ;)
Dozvoljena je upotreba šest sorti grožđa za proizvodnju tokaja: (pomenuti) furmint, hárslevelű, žuti muscat (mađarski: Sárgamuskotály), zéta (nekad se zvao oremus – klon između furminta i bouvier grožđa), kövérszőlő i kabar.

Mađarski "tokajac" nema nikakve veze sa vinom Tokaj, koje se proizvodi u Goriškim brdima. Naime, italijanski Tocai Friuliano se proizvodi od istoimene sorte grožđa i ono je belo vino. Potiče sa dve regije, italijansko-slovenačke oblasti. Mađarska ima ukupno 22 vinske regije, od kojih je najznačajnija upravo ona sa koje i potiče Tokajac, Tokaj-Hegyalja (nadam se da sam dobro napisala ime ove vinske regije :) ).
Interesantno je da je od 2007. godine upotreba imena tokaj dozvoljena samo za vina iz regije Tokaj u Mađarskoj, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo  italijanskih i slovenačkih proizvođača (donedavno su mogla da se prodaju suva bela vina iz Italije pod imenom Tocai Fruliano ili slovenački Tokaj).



Tokajac se dobija od kasne berbe grožđa, neretko  napadnutog plemenitom plesni. To je slatko vino nastalo na vrlo sličan način kao i sotern iz Bordoa. Proizvodi se od polusuvog grožđa koje je već zahvaćeneo plemenitom plesni, a grožđe u ovom stanju zove se aszu (ta oznaka često stoji na etiketama, kao na fotografiji gore). Grozdovi se potom stavljaju u drvene pletene korpe, poznatije pod imenom putton (kapaciteta oko 20-25 kg) i tu provode nekoliko dana. Količina korpi potrebna da se napune burad (gonc burad od 136 litara) direktno određuje nivo slasti u vinu.  Tokaj aszu esszencia sadrži između 180 i 230 g/l neprevrelog šećera. Najveći nivo slatkoće je u tokaj eszenciji, koja ima od 500-800 g/l neprevrelog šećera.

Tokaji szamorodni je najniža, a tokaji esencia najviša kvalitetna kategorija ovih prirodnih desertnih vina kojima je zajednička značajna zlatnožuta boja, desertni miris koji neke podseća na svežu koricu hleba, druge više na miris lipe i bagrema. Kad se kaže da to vino ima pun, fin i skladan miris i ukus, valja dodati da mu se bogatstvo ne da rečima opisati, već ga samo pijući doživeti.


Нема коментара:

Постави коментар